שנדל רוזי והנס-נפתלי

רוזי נולדה בשנת 1913 להדוויג ולוי ארליינגר, זוג חקלאים, בהייכנהאוזן, שבגרמניה. היא עבדה כזבנית בחנות צעצועים בעיירת הולדתה.

הנס נפתלי נולד בשנת 1911 לסופי ויוסף שנדל בעיירה הייכנהאוזן, שבגרמניה. הוא סיים את לימודי התיכון והחל לעבוד בחנות בגדים של חברה גדולה. הנס התחנך בתנועת "החלוץ" בברלין וכציוני נלהב,  שראה את עתידו בפלשתינה א"י, הצטרף מטעמה  להכשרה חקלאית בנירנברג שבגרמניה. שם למד את נושא הגינון והשתלם במשך שנתיים בפרדסנות.

רוזי והנס נישאו בגרמניה והזוג הצעיר נמנה על שורות תנועת "החלוץ". בעיירתם טרם חשו  ברדיפות כלפי היהודים וטרם נחקק חוק ענידת הטלאי הצהוב. היחס  לכ-130 המשפחות היהודיות היה שפיר. למרות זאת שאפו לעלות לארץ ישראל בגלל מניעים ציוניים ועליית היטלר לשלטון. הודות לתנועת "החלוץ" הם השיגו את הסרטיפיקט המיוחל - אשרת הכניסה לארץ. 

        ב-15 במרס 1936 עזבו ברכבת את גרמניה והגיעו לאיטליה. שם עלו על האנייה "פלשתין". ב-1 באפריל 1936, תקופת פסח, הגיעו ארצה וגרו בבית העולים בחיפה. כעבור שבוע ימים פנו לכפר הדר כמתיישבי הגרעין "מחר" ( לימים קיבוץ גברעם) שקבע את מושבו ליד "כרית"( לימים קיבוץ כפר מנחם) . המקום שימש לקליטת הכשרות המיועדות להקים יישוב קבע במקום אחר בארץ.

הגרעין התיישב ב1935 והשתייך לכפר הדר, כמו יתר ההכשרות שהתארגנו במקום. הקבוצה מנתה כ-60 חברים רווקים או זוגות צעירים ללא ילדים. רובם עלו מגרמניה, פולין וצ'כוסלובקיה. רוזי שמרה על דתיותה מהבית והנס נשאר חילוני. הדתיים שבקבוצה התפללו בבית הכסת בכפר הדר וכל חברי הגרעין הקפידו על מזון כשר.  הם הקימו מטבח וחדר אוכל ששימש גם כמקום התכנסות לישיבות ולהאזנה לרדיו. בערבי שבת התקיימו פעולות והרצאות ללא השתתפות הדתיים. גם את החגים התכנסו החברים לחגוג יחדיו .

        נפתלי עבד בפרדס של כפר הדר ובפרדס בחריה ( ליד הירקון לא רחוק משם). רוזי עבדה לעיתים כפועלת בפרדסים אך לרוב כיבסה לתושבי רמות השבים וגם עבדה במשק בית. חברי הגרעין הקימו בשטחם משק זמני - גן ירק, לול קטן ורפת, עד למעבר לנגב. שכר החברים עבר כולו לרשות הקבוצה שדאגה לכלכלה וליתר הצרכים. מרבית החברים התגוררו באוהלים ובמעט מבנים מאבן . בלילות החורף הסוערים לא פעם נאלץ נפתלי להחזיק את עמוד האוהל בידיו כדי למנוע את קריסתו.  בהמשך רוזי והנס גרו בצריף קטן כשלרשותם מנורת נפט פשוטה. יום הכביסה התבצע בחצר בדוד שהושם על עצים  ולידו ברז וגיגית מלאה מים לשטיפה.

        הזוג שנדל גמר אומר לפרוש מהקבוצה ולהתערות ברמתיים. הם התחברו עם הזוג פלם  שפרשו מגרעין "מחר" והקימו חנות ירקות בדרך רמתיים.

        ב-1 בדצמבר 1936 שכרו חדר בבית אברמוב, בקומת הקרקע שבדרך רמתיים. המכולת של אברמוב פעלה בקומה השנייה.  

סופי ויוסף שנדל, הוריו של נפתלי-הנס, עלו ארצה לכפר הדר בשנת 1938. רוזי ונפתלי שכרו דירה בת שני חדרים יחד עם סופי ויוסף, חדר לכל זוג .

 יוסף מכר דברי סדקית מבית לבית אך לזמן קצר בלבד. אחרי פטירתו היגרה סופי ללונדון אל שתי בנותיה. 

        בשנת 1938 נולד לרוזי ולנפתלי בן ,יואל . לאחר חודשים ספורים שכרו צריף וגרו בו לבדם. בצריף היה חדר כניסה, חדר מגורים, מטבח ושירותים. אף מים זורמים וחשמל היו בצריף. בשנת 1943 נולד רפאל- רפי. הם גרו בצריף 11 שנה.

        בשנת 1952 רכשו חלקה בת 3/4 דונם ברחוב הבנים 62 בשיכון ב'(שכונת פועלים ב', ש.ק), מול הכניסה לכפר הדר. בנו בית קטן בן שני חדרים ולאחר כמה שנים הוסיפו חדר שלישי. בחצר שתלו פרחים ועצי פרי: תפוזים, אבוקדו, מנגו, שזיפים וחבושים. לא היה להם חשמל והם נזקקו לגנרטור שסיפק חשמל לכל השכנים. הנס המשיך את עבודתו בפרדס בחריה ורוזי במשק בית. בחצר הבית חגגו את בר המצווה ליואל.

        הם קנו במכולת של אברמוב . בקופת חולים (ברחוב אסף הרופא כיום) עבד ד"ר קנולר רופא המשפחה ובהמשך  ד"ר המרמש. האחות גנסיה פרדקין, שירתה מבוגרים ותינוקות בטיפת חלב.
רוכלים ערבים עברו עם מרכולתם ומכרו בעיקר ירקות וגם משולם נהג לעבור עם עגלת אביו ולמכור ירקות בימים קבועים.  
מוכר הנפט  שבא ממגדיאל נהג לעבור ולהכריז על בואו בצלצול פעמון. גם מוכר הביצים מרמת הדר עבר עם עגלתו בין התושבים.

        התושבים הצעירים נהגו להתאסף בערבים ובעיקר במוצאי שבתות ליד קיוסק אופטובסקי שבדרך רמתיים(כיום 2020, מ.א.ש). האזינו לחדשות התענגו על גזוז או ארטיק. ריקודים סלונים רקדו אצל פניש ברעננה לשם הגיעו ברגל.  

החיים אותה עת היו קשים לעין ערוך מהחיים עתה אך טובים לעין שיעור. ללא תחרותיות וקנאה וחברות אמיצה.

   רוזי שקדה על ארגון אירועי בר מצוות וחתונות רבים. היא הכינה כריכים ועוד כיבוד, דאגה להגשה ולניקיון ואהבה את עבודתה. עבדה גם במכולת ברמות השבים. אהבה את כל מה שעשתה.

רפי למד בגן של זיוה רפ-מטוס. יואל ורפי למדו בבית הספר כפר מל"ל ובהמשך רפי עבר ללמוד בבית הספר ממלכתי א' בהנהלת אלימלך גינזבורג. יואל ורפי היו חניכי תנועת הנוער העובד והלומד.

נפתלי-הנס ניגן בכינור.

ליואל נולדו 3 ילדים: אמיר, תמי ואופיר והוא זכה לנכדים: רועי, עומר, עדו, עמית, בר וניב. לרפאל נולדו 3 ילדים: עדית, עדי ולי וזכה ל-2 נכדים: שיר ועמית.
רוזי והנס זכו ל-12 נינים.

רוזי והנס שייכים לדור בוני רמתיים .הם היו עדים להתפתחותה והפיכתה לעיר מובילה והתגוררו בה עד יום מותם.

ב-2 בינואר 2005 עברה רוזי לגור בדיור המוגן "עד 120".

הנס נפתלי שנדל נפטר ערב סוכות בהיותו בן 91 שנה.

רוזי שנדל נפטרה בת 105 בי"ד באלול תשע"ט, 14 בספטמבר 2019.