לקראת ההצבעה בעצרת הכללית של ארגון האומות המאוחדות על חלוקתה של ארץ-ישראל בין היהודים ובין הערבים קנה נחמן תמרקין, תושב מגדיאל, מקלט רדיו. הוא מתח חוט חשמל ממרכז המושבה אל בית המשפחה שברחוב אהבה. 
בלילה ההיסטורי בכ"ט בנובמבר - 29 בנובמבר 1947, שמעו בני משפחת תמרקין והשכנים את מניין קולות ההצבעה באו"ם (אומות מאוחדות). כשהגיעו לשני שלישים ידעו, ככל בני היישוב היהודי בארץ-ישראל,  כי מדינת היהודים קום תקום.
מייד לאחר שאושרה תכנית החלוקה באו"ם צלצלו בפעמון התלוי מעל מגדל המים ברחוב אהבה. התושבים נהרו לבית הכנסת שבמרכז ורקדו שם במעגלים שעות רבות. כך היה גם במרכז רמתיים, הדר ורמת הדר.
הערבים התנגדו לחלוקת הארץ ולמחרת ההכרזה באו"ם פתחו  באש על התחבורה היהודית. כך החלה מלחמת העצמאות עד לשחרור המדינה.
גם מגדיאל  הותקפה מכיוון ביר עדס ופרדס שאנטי. בהתקפה השתתפו מאות ערבים מהיישובים  שבסביבה וגם צבא ההצלה הערבי בפיקודו של פאוזי אל קאוקג'י.
תושבי הסביבה מרמתיים, רעננה והרצליה באו לעזרת תושבי מגדיאל לעמוד מול האוייבים.
ב- 27 בפברואר 1948 פרץ קרב קשה בין תושבי מגדיאל לתושבי הכפר הערבי ביר עדס שנמשך כעשרה ימים. בתום הקרב עזבו כוחות לוחמי האויב את הכפר ועימם נטשוהו גם תושביו. השקט חזר למגדיאל.

בקרבות נפלו חמישה לוחמים.

על העמידה בגבורה של בני מגדיאל מול האוייב הערבי, קבלה מגדיאל ב-1955 את נס הקוממיות מידי ראש הממשלה ושר הביטחון דוד בן גוריון . יחד עמה קבלו את הנס עוד עשרות יישובים אשר עמדו מול האויב ולא נטשו את המקום.

רשמה: שמחה קליין, 2022