טוביה מטוס, היה מוכתר וראש מועצת רמתיים מ- 1943 - 1947

 

מטוס טוביה - מוכתר וראש ועד הכפר רמתיים

טוביה מטוס נולד בשנת 1890 בגרודנו בילורוסיה רוסיה הלבנה.

בשנת 1906 בהיותו בן 16 שנה ברח טוביה מביתו ועלה ארצה. תקופה זו נודעה כעלייה השנייה, כהתחלת הציונות וימי הפרעות שהשפיעו רבות עליו. טוביה היה איש אציל רוח, שקט וצנוע בהליכותיו. הוא שאף בכל מאודו ליצור והיה בכל מקום בו בונים את המולדת.

טוביה הצטרף לקומונה בחדרה, כאשר עיקר העבודה היה ייבוש בצות על ידי חפירת תעלות במעדרים,ומנת חלקם קדחת.

בשנת 1910 הצטרף לראשוני דגניה שנקראה "יהודה צבי" והיה ממקימיה.

בשנת 1918 הקימו הבריטים את משטרת הרוכבים של טבריה וטוביה נבחר כנציגה של דגניה א`. עיקר פעולתם התבטאה בתפיסת שודדי בקר.

חודש לפני מתקפת תל חי שאירעה ב-21 במרס 1920, הצטרף טוביה לטרומפלדור. בארכיון ההגנה נמצאה עדות מפי יהושע זלוטובסקי המספר כי לתל חי הגיעו טוביה מטוס ממרחביה וחיים שטורמן מתל עדשים. מספר ימים לפני ההתקפה על תל חי, ירד טוביה לכינרת - כך ניצלו חייו.

עם עליית קיבוץ תל יוסף ועין חרוד על הקרקע נמנה טוביה על שורותיהם. טוביה התמנה על ידי המוסדות לאחראי לעלייה ולהתיישבות בתל יוסף. טוביה היה בעל ידע רב בחקלאות, מיומן בנושא השמירה ודובר ערבית שוטפת.

טוביה עברו לקיבוץ עין חרוד וייצג את הזרם והרעיונות שאפיינו את הקיבוצים דגניה ותל יוסף.

בין השנים 1926 – 1928 מונה טוביה למנהל על נטיעות הבננות של הלורד מלצ`ט בבקעת גינוסר והמשפחה גרה במגדל. הוא הפנה את מרצו לנטיעת פרדסים במקום.

בשנת 1928 הגיע טוביה למרכז, אל העיר תל אביב, ומשם לרעננה והתמנה כאחראי על נטיעת הפרדסים של "יכין" ברעננה וכן על נושא הביטחון.

ביוני 1930 הגיעה משפחת מטוס לרמתיים והשתייכה לקבוצת הוותיקים השנייה שנקראה קבוצת האוטהקר.

מטוס היה טרקטוריסט ומראשוני חברת "חריש", רוב העבודות היו דרכי גישה להתיישבויות קיימות וחדשות והכשרת שטחים לחקלאות. טוביה השתתף עם חברת החריש בסלילת בורמה שעזרה להבאת תחמושת, מים ומזון לנצורים.

מטוס ניהל את נטיעת הפרדס שהשתרע על מאות דונמים בבחריה והפך לאחראי על נטיעות הפרדס של נחום שיפר בכפר הדר.

טוביה היה מקושר עם אנשי ההנהגה וביניהם משה שרת ואליהו גולומב.

בשנת 1931 ביוזמתו וביוזמת חבריו הוקמה אגודת המים "מבוע".

בשנת 1934 התמנה טוביה מטעם ההסתדרות כאחראי על העברת הפרדסים לעבודה ושמירה עברית. הוא מונה כאחראי על כל הנחלות מחדרה עד נס ציונה.

בשנת 1935 יזם וארגן את בעלי הפרדסים ברמתיים מהצד הצפוני לאגודת מגדלי הדרים.

 

פעילותו של מטוס כמוכתר וראש ועד הכפר רמתיים:

טוביה נפגש עם יצחק בן צבי ונעתר לבקשתם להיכנס לנבכי הפוליטיקה המקומית והתמנה למוכתר המושבה רמתיים. שני מוכתרים היו ברמתיים: יוסף קריגר וטוביה מטוס שהיה מוכתר וראש ועד הכפר בין השנים 1943 - 1947. על פי ההגדרה המילונאית: מוכתר - ראש המכובדים בכפר ערבי, המשמש מנהיג הכפר ותפקידו לתווך בסכסוכים בין התושבים ומייצג אותם בפני השלטונות. בארץ היו מוכתרים בכל יישוב, תפקיד זה הוא ממורשת השלטון העותומאני. אף בימי השלטון הבריטי מונו מוכתרים בארץ והם היו בעלי סמכויות רבות. התושבים היו מביאים למוכתר תמונה, המוכתר היה מאשר שאכן זה האיש והוא זכה לתעודה הרצויה.

הממשל הבריטי ניפק ארגז של נשק למוכתרים ורק על פי פקודה והיתר יכלו המוכתרים לפתוח את הארגז. גם במגדיאל היה מוכתר - צבי אהרון, בכפר הדר שני מוכתרים - זאב וילובסקי ויצחק (פיינה) בוקי.

רמתיים נודעה בארץ בוועד הימני והוועד השמאלי שלה, בבתי הספר המייצגים את שני הזרמים, ברופאים ובקופות החולים הנבדלים זה מזה ואף בבארות הייחודיות שלה "חברת ההשקאה - הימנית" ו"מבוע - השמאלית".

תושבי רמתיים היו מחולקים לשניים: המייסדים שנקראו ההולנדים התגוררו בצד הדרומי של רמתיים והשתייכו לציוניים הכלליים ותושבי הצד הצפוני של רמתיים – אנשי השמאל. ברמתיים פעלו במקביל שני מוכתרים שהיו מקובלים כנציגי היישוב כלפי השלטונות המנדטוריים. יושב ראש ועד שמאל – טוביה מטוס ויושב ראש ועד ימין – המוכתר יוסף קריגר.

לטוביה מטוס היה כישרון מיוחד ביחסי ציבור. צניעותו ויושרו תרמו רבות לבניית האמון שרחשו לו כל אזרחי המושבה.  

בשנת 1943 לאחר פעילות ענפה של 8 שנים הצליח מטוס לאחד את שני הפלגים - שני הוועדים, ועד ימין וועד שמאל וזה היה הישגו ותרומתו לקידום המושבה. לאחד ציוניים כלליים ומפאיניקים שרופים לשולחן אחד, לא היה דבר טבעי של מה בכך, וכך גם היה טבעי שנבחר לעמוד בראשם.

ב-15 באוגוסט 1943 נערכו הבחירות המקומיות במושבה. מטוס נבחר בבחירות ברוב קולות כראש ועד הכפר וכיהן בין השנים 1943 עד לבחירות המוניציפאליות בשנת 1949. סגנו היה משה לוין מראשוני המייסדים ברמתיים. מטוס שפעל רבות למען האיחוד, עבד בהתנדבות וסירב לקבל שכר תמורת מילוי התפקיד הציבורי. הוא סירב לקבל טלפון או רכב צמוד. על מנת להתפרנס עבד בכל הארץ כטרקטוריסט בחברת "חריש."

מטוס היה מקובל על רוב התושבים מכל הזרמים. בשנת 1949 זכתה מפא"י בבחירות המוניציפאליות ופנו לטוביה להמשיך לכהן כחבר מטעמה כראש מועצה, אך הוא סירב בתוקף ופרש לגמלאות. אחריו מונה לתפקיד ראש המועצה צבי ציימן משכונת הפועלים.

לפני מותו הספיק מטוס לתרום לאיחוד הדר עם רמתיים ורמת הדר. הוא היה מיוזמי האיחוד עם מגדיאל, שנעשה אחרי מותו.

בסוף שנת 1952 בגיל 61  נפטר טוביה מטוס, עתיר ידע ומעש לדאבון לב המשפחה והיישוב כולו. הוא זכה לראות בקום המדינה ודור ההמשך שגילה הערכה לפועליו.