התפתחות היישוב

בתחילה הוביל לרמת הדר רק שביל כורכר ואבנים, ראש המועצה, אשר עץ הדר, דאג לסלילת הכניסה לרמת הדר. הוא יזם גם את בניית המדרגות,  ברחוב המדרגות והכביש הניצב לו.
עם קום המדינה 1948, קיבלה רמת הדר שטח בן 350 דונם מאדמת השבט הבדואי שאקר אבו קישק שננטש ועליה בנתה חברת רסקו יחידות דיור.
בשנת 1948 גרו במושבה 150 תושבים. שטח שיפוטה כלל 800 דונם כולל פרדסים.
בשנת 1950 נבנתה ברמת הדר שורת בתים בידי חברת רסקו והתפרסמו ברבים פרסומים מממשלתיים על בנייה זו. שלושה שלבים היו לבנייה של רסקו ביישוב.
בשנת 1951 גרו במושבה 400 תושבים.
בשנת 1952 לישוב הכולל שמנה כבר 80 משפחות, ניתן סטאטוס של מועצה מקומית
רמת הדר נחשבה באותם ימים, לאחת המועצות הקטנות ביותר מבחינת מספר התושבים.
בשנת 1959 נבנה בית המועצה המקומית  רמת הדר ברחוב השושנים פינת ז`בוטינסקי. היום פועל במבנה זה גן ילדים ולפני כן פעלה במקום סוכנות הדואר.
ברמת הדר הוקמו גני ילדים, בית ספר לא היה במושבה והתלמידים נשלחו ללמוד בבית ספר ממלכתי א` ששכן ברחוב בן גמלא,  ברמתיים (ב-2014 השתכנו בו ראש העיר ומשרדי העירייה ובית הספר עבר למשכנו החדש בסוף רחוב הבנים) .

תל דן

מדרום לישוב הקיים - רמת הדר הוקמה ב-3 ביוני 1940,שכונת תל דן על שם דַנטֶה לָטֶס שהיה ממנהיגי הציונות האיטלקית.
המשפחות הראשונות, שהתיישבו בה היו: שרה ופאולו פאנו, הלנה ואוגוסטו בקי, פאולה ורנצו לואיזדה, ברונו אוזילי, ג`וזפה ארטום ורנצו גוסטאללה.
תכנון השיכון ובתי המגורים נעשו על ידי אוגוסטו באקי, אחד העולים שהיה  מהנדס.
התכנון, כלל 2 דרכים, שיצרו "טי" ואשר לאורכן היו 7 בתי מגורים. תחילה נבנו 5 בתי מגורים 3 בתים במערב השיכון בראש ה"טי", ו-2 בתים במזרח השיכון, משני עברי "רגל ה-טי".
בניית הבתים נמשכה כתשעה חודשים  במהלך שנת 1941.
ביתו של באקי היה המרכזי בבתים המערביים. ב- 1947 יזם בקי על החלקה הצפונית מבין 2 החלקות הריקות הקמת מבנה נוסף בן ארבע דירות .
בשיכון נבנו 3 עמדות הגנה. אחת מהן ניצבה מול הבית הדרומי בראש ה"טי".
הרעיון בתל דן היה הקמת משק חקלאי משותף של גידול ירקות עונתיים כמו: גזר, פלפל, צנונית, כרוב, כרובית, חסה בטטה ותפוחי אדמה. מאוחר יותר גידלו שעועית, בננות ומטע תפוחי עץ. כיוון, שהקרקע לא התאימה נאלצו להפסיק את הגידולים.

ענף הלול היה המוצלח מבין הענפים. המזון לעופות סופק על ידי "האגודה" ברמת הדר. בלול גדלו כמה מאות תרנגולות. שיווק כל תנובת המשק – ביצים וירקות הופנה לקואופרטיב ברמת הדר.

בשנת 1947 - 1948 הוחלט כי לאור המתיחות הגוברת באזור והבדידות של תל דן, יש לחזק את האוכלוסייה ולהגדילה. אז נבנה במשותף בית  בן 4 דירות להשכרה, הבית נקרא: "בית תל דן". הוא  אויש  על ידי קבוצת שומרים שהגנו על היישוב.

בשנת 1947 התפרק המשק המשותף .

 

שיכוני רסקו ברמת הדר

בשנת 1950  הקימה חברת רסקו 3 שיכונים ברמת הדר:
שכונת רסקו א' ברחוב האשל, הוקמה בשנת 1950.
שכונת רסקו ב' ברחוב הגנים, הוקמה בשנת 1953 והיו בה 13 משקים ופרדסים משותפים.
שכונת רסקו ג' ברחובות הגלעד והכרמל ומספר בתים ברחוב ז`בוטינסקי.הוקמה בשנת 1959 עבור 35 משפחות עם אפשרות של משק עזר, על שטח של 2 וחצי דונם.

תוספת זו הרחיבה את היישוב והגדילה את מספר תושביו.

רשמה: שמחה קליין, הצריף הראשון, 2021