הרב שלום נגר זצ"ל, מדמויות המופת של יהדות תימן ומעמודי התווך של הרוח היהודית בעיר הוד השרון, שימש כרבה הראשי של העיר בשנים 1990–2005. דמותו המאירה והשפעתו על קהילת הוד השרון ממשיכות להדהד בלבבות רבים, שנים לאחר לכתו.

הרב נולד ביום י"ד באדר א' התרע"ח (1918) בעיר אל-טאווילה שבתימן למשפחה שורשית ועמוקה בערכי התורה והאמונה. אביו, הרב יחיא נגר זצ"ל, שימש כאב בית הדין בעירו והקדיש את חייו לשמירה על שלומם ועל עתידם הרוחני של יתומי הקהילה, גם כשפעל מתוך סיכון אישי רב.

הרב שלום נגר גדל בבית של מסירות נפש ודאגה עמוקה לזולת, שהיו ליסודות עיקריים בעבודתו בהמשך חייו. הוא התפרסם בתימן כבר בצעירותו בזכות חוכמתו, בקיאותו העצומה בתורה ובכישרון המיוחד שלו לפתור מחלוקות ברוח של שלום. בשנת התש"ב (1942), והוא רק בן 24, הוסמך לרבנות על ידי בית הדין היהודי בצנעא, הישג יוצא דופן לגילו הצעיר.

בשנת התש"ט (1949), עלה הרב שלום לארץ ישראל עם משפחתו במסגרת "מבצע מרבד הקסמים", שבמסגרתו עלו עשרות אלפי עולים מתימן למדינה הצעירה. תחילה השתכנה המשפחה במחנה העולים בראש העין, אך לבקשת קהילתו, הצטרף הרב נגר במהרה לבני עדתו שהתיישבו במושב מסילת ציון בפרוזדור ירושלים. שם מונה לרב הקהילה באופן רשמי על ידי שניים מגדולי הרבנים הראשיים לישראל, הראשון לציון הרב בן ציון מאיר חי עוזיאל והרב יצחק אייזיק הלוי הרצוג.

תקופה זו הייתה מכוננת בחייו של הרב נגר. הוא הנהיג את קהילתו במסירות, העניק הדרכה רוחנית, ובמקביל היה עמוד תווך בתהליך הקליטה וההתאקלמות של העולים החדשים. בשנת 1953 עבר עם משפחתו למעברת רמתיים, שם המשיך לשרת כרב מסור ומנהיג רוחני.

בשנת 1964, עם איחוד המושבות מגדיאל, רמתיים, כפר הדר ורמת הדר למועצה המקומית הוד השרון, התגלה הרב שלום נגר כמי שבכוחו לאחד את כלל האוכלוסייה המגוונת תחת ערכים משותפים של אהבת תורה ועזרה לזולת. כאשר הוכרזה הוד השרון לעיר בשנת 1990, נבחר הרב נגר לכהן כרבה הראשי הראשון– תפקיד שבו נשא בגאון ובמסירות אין קץ במשך 15 שנים.

במסגרת כהונתו, פעל הרב נגר להקים ולבסס תשתיות רוחניות שהפכו לאבני היסוד של הקהילה: בתי מדרש שבהם לומדים תורה, מקוואות טהרה ובתי כנסת מלאי חיוּת ושמחה. הוא היה דמות מרכזית שחיברה בין עולמות שונים בקהילה, גישר על פערים חברתיים והצליח ליצור אווירה של אחדות ואחווה.

בשנת 1995, כתב והוציא לאור את ספריו: "נפלאותיך בתימן", שתיאר את נפלאות ותלאות חיי הקהילה היהודית בתימן, ו"מדרש פנינים", אוסף של דברי תורה השוזר לימוד תלמוד, זוהר ומדרשים. ספרים אלו הם ביטוי נוגע ללב לחוכמתו ולהשראתו לדורות הבאים.

לאורך כל שנותיו, התאפיין הרב נגר בנועם הליכותיו, באהבתו הבלתי מתפשרת לכל אדם וביכולתו המיוחדת לקרב אנשים לתורה מתוך שמחה והשראה. הוא חיתן זוגות רבים, הדריך משפחות צעירות והיה כתובת לכל שאלה, דאגה או צורך של בני הקהילה.

הרב שלום נגר הלך לעולמו בכ' בכסלו התשס"ו (2005) ונקבר בבית העלמין במגדיאל. מורשתו הרוחנית נותרה חרוטה עמוק בליבה של העיר הוד השרון, ותושביה זוכרים אותו לא רק כרב ומנהיג, אלא כדמות מופת שאהבת האדם והאמונה היו נר לרגליו.  (כתב הנכד אביב נגר)

יהי זכרו ברוך.

 

במרס 2007 נחנך בבית הכנסת רמב"ם, מכון לחקר הגות והוראה להנצחת מורשת הרב שלום נגר.  
באוגוסט 2016 התקבלה בישיבת מועצת העיר, החלטה פה אחד, בדבר שינוי חלק משמו של רחוב החשמונאים- מפינת רחוב אפק עד לרחוב התמר- לרחוב שלום נגר. ראו מפה 
(כתבה: שמחה קליין)